1 marca 2016

Placuszki z bananami

O bananach mowa na tym blogu już była. Mam dla was dwa przepisy na pyszne bananowe placki. Dzisiaj będąc u mojej przyjaciółki zrobiłyśmy placuszki jej przepisu. Jest to chyba najszybsze danie ze smażonych - przygotowanie go trwa tyle co zrobienie jajecznicy. Jeśli macie kilka bananów, które zaczynają przejrzewać wypróbujcie tą recepturę. Wykonanie również jest banalnie proste.

Najszybsze i najłatwiejsze bananowe placuszki

Składniki (dla 4osób)
4 banany
3 jajka

Przygotowanie
Banany obierz ze skórki i wrzuć do miski. Rozgniataj je widelcem aż powstanie papka. Następnie dodaj jajka i połącz je z bananami. Usmaż na patelni najlepiej z powłoką teflonową - banany zawierają dużo cukru i placuszki szybko mogą zacząć się przypalać, trzeba na to uważać - do smażenia nie jest potrzebny żaden tłuszcz.
Przepis Marianny Zamelskiej


Wersja dla ambitniejszych, mających więcej czasu - placuszki z bananami wg Anny Starmach:

Skłądniki (dla 4osób)
300g mąki
150g mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
50g brązowego cukru
3 banany
2 łyżki wiórków kokosowych
olej do smażenia

Przygotowanie
W misce umieść mąkę, mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj mikserem na gładką masę. Banany obierz i rozgnieć widelcem, dodaj do masy. Z przygotowanej masy smaż placuszki na odrobinie oleju. Wiórki kokosowe można dodać do ciasta lub udekorować opruszając gotowe już placuszki.

Placuszki bananowe smakują bardzo dobrze, ale opcjonalnie można urozmaicić sobie to danie i rozkładać na nich konfitury, bitą śmietanę, nutellę lub jakieś sosy - każdy co lubi i na co ma ochotę. Dla miłośników bananów i sosu czekoladowego zamieszczam też przepis na niego.


Sos czekoladowy

Skłądniki
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
50ml śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie
Pokruj czekoladę na małe kawałeczki. W małym garnku zagotuj śmietankę, dodaj do niej czekoladę, podgrzewaj przez chwilę, a następnie odstaw, mieszaj i czekaj aż składniki się połączą.
Przepis Anny Starmach z książki "Pyszne 25"
Zdjęcia ze stron:
http://www.niam.pl/
http://www.mowimyjak.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz