6 marca 2016

Kokosanki

Mogliście jeszcze tego nie zauważyć, ale uwielbiam kokos i do czego się da sypię wiórki kokosowe. Kokosanki to jedne z moich ulubionych łakoci. Ich wielką zaletą jest też to, że będą smaczne spokojnie przez tydzień od ich przygotowania, oczywiście pod warunkiem przechowywania w szczelnie zamkniętym pudełku.


Składniki
250g wiórków kokosowych
60g masła
150g cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180*C. Masło włóż do małego garnka i ogrzewaj na małym ogniu, dodaj 100g cukru i czekaj, aż całość się rozpuści. Do masła z cukrem dodaj wiórki , wymieszaj. Mieszanina będzie dość sypka, nie przejmuj się tym, ostudź ją. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo 50g cukru, mąkę i sok z cytryny. 1/3 białek wymieszaj dokładnie z wiórkami, a resztę dodawaj już stopniowo i mieszaj delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj masę małą łyżeczką, pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo ciasteczka w piecu nieco urosną. Po 15 minutach pieczenia bardzo kruche i delikatne kokosanki będą gotowe. Studź je na kratce z piekarnika.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" Anny Starmach
fot. http://polperfekcyjna.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz