4 marca 2016

Porzeczkowa tarta z musem z białej czekolady

Niesamowite połączenie smaków. Zachwyci wszystkich miłośników słodkości.


Składniki
Kruchy spód
180g mąki
100g masła
50g cukru
20g kakao
1 jajko
szczypta soli

Nadzienie
200g białej czekolady
300ml schłodzonej płynnej śmietanki 36%
500g czerwonych i/albo białych porzeczek

Przygotowanie
Wszystkie składniki z wyjątkiem jajka połączyć i zagnieść ciasto. Pod koniec zagniatania dopiero dodać jajko. Gotowe ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty o średnicy około 24 centymetrów. Nakłuć ciasto w kilku miejscach i piec około 20 minut w temperaturze 180*C.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i ciągle miksując, dodawać ostudzoną czekoladę, a potem dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i udekorować porzeczkami. Chłodzić w lodówce przez około godzinę, żeby mus stężał.
Przepis Zofii Różyckiej, opisany w książce "Alfabet ciast"
fot. http://zpiekarnika.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz