Placuszki te odkryłyśmy z moją mamą, gdy przez przypadek w ogrodzie wyrosło nam więcej cukinii niż planowałyśmy i trzeba było na każdy posiłek ją jeść, żeby przejeść. Są nie tylko zdrowe, ale przy okazji smaczne.
Składniki
placuszki
2 średniej wielkości cukinie
90g mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
oliwa
sos czosnkowo-koperkowy
70ml gęstego jogurtu naturalnego
30g majonezu
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
Przygotowanie
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, przełóż nad sitko i odciśnij rękoma, pozbywając się nadmiaru wody. Cukinię przełóż do miski, dodaj jajko i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, sól, wymieszaj ponownie. Rozgrzej patelnię, nalej na nią odrobinę (na prawdę niedużo) oliwy i nakładaj placuszki łyżką. Smaż je około 3 minut z każdej strony. Podczas gdy placuszki się smażą możesz przygotować sos czosnkowo - koperkowy. Posiekaj czosnek i koperek, włóż do miseczki, dodaj jogurt i majonez. Składniki wymieszaj i dopraw do smaku.
Przepis pochodzi z książki "Pyszne 25" Anny Starmach.
fot.http://www.poezja-smaku.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz