12 marca 2016

Letni koktajl truskawkowo-arbuzowy

Arbuz aż w 92% składa się z wody. Ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy - beta-karotenu, luteiny, likopenu i zeaksantyny. Jest również bogatym źródłem cytruliny. Aminokwas ten działa rozszerzająco na drobne naczynia krwionośne, w związku z czym wspiera lepsze odżywienie serca. Koktajl truskawkowo - arbuzowy pijam szczególnie latem i jest to wyjątkowo zdrowa chwila orzeźwienia i przyjemności.

Składniki
5 listków mięty
1/4 cytryny
plaster arbuza (ok. 7cm)
garść truskawek (ok. 70g)
6 kostek lodu

Przygotowanie
Truskawki, arbuz oraz miętę blendujemy z lodem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie mieszamy. Koktajl podajemy przybrany listkami mięty.
Przepis Katarzyny Błażejewskiej z książki "Koktajle dla zdrowia i urody".
fot. http://www.przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz