12 marca 2016

Pomidory po prowansalsku

Łatwe, szybkie, zdrowe i kolorowe danie z tego co zazwyczaj znajdziemy w swojej kuchni. Pasuje na wiosenne dni takie jak dzisiejszy. Kto nie miał pomysłu co zrobić na obiad mam nadzieję, że mu pomogłam.

Składniki
8 dojrzałych pomidorów
200g bułki tartej
świeże zioła: garść rozmarynu, tymianek, oregano i bazylia
8 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190*C. Zioła i obrany czosnek drobno posiekaj i przełóż do miski. od pomidorów odkrój czubek, wydrąż środek. Miąższ przełóż do miski z ziołami i czosnkiem. Następnie dodaj bułkę tartą, sól, pieprz i tyle oliwy z oliwek, aby całość miała konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory i wstaw je do piekarnika na 15 minut. W tym czasie pomidory powinny zmięknąć, a bułka tarta z wierzchu delikatnie się przyrumienić. -Z przepisu Anny Starmach umieszczonego w książce "Pyszne 25".
fot. http://kuchnia.ugotuj.to/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz