Składniki (na duży pojemnik)
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów laskowych bez skórki
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki płatków migdałowych
6 suszonych moreli
4 łyżki miodu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie
Orzechy i morele posiekaj, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do orzechów dodaj płatki owsiane, rodzynki, płatki migdałowe, miód cynamon, cukier brązowy oraz cukier waniliowy, wymieszaj całość, aby składniki rozłożyły się równomiernie na blasze.
Włóż do piekarnika na mniej więcej 15 minut, ale co 3-4 minuty mieszaj składniki, gdyż w przeciwnym razie te na górze za bardzo się spieką, a te na dole nie będą jeszcze gotowe.
Gotową granolę ostudź i przełóż do szczelnie zamkniętego pojemnika.
Przykłady podania
Przepis Anny Starmach z książki "Pyszne 25"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz